ICT-integratie in het basisonderwijs


Je onderwijs aantrekkelijker maken met behulp van eenvoudige, technische "snufjes?
Ben je een beetje handig of hou je van een uitdaging?
Kijk hier dan zeker verder!

handyman

 

Zelf een digibord-"look-a-like" maken
(Johnny Chung Lee)

http://www.youtube.com/watch?v=5s5EvhHy7eQ

1. De Infraroodpen

materiaal

 • permanent marker (alcoholstift, liefst in kunststof)
 • Infrarood-led, mini-schakelaartje, houdertje voor één AAA-batterijtje, dunne stroomdraad: deze onderdelen koop je in een electronica-zaak.

werkwijze

Je verbindt de batterijhouder met de infrarood-led en onderbreekt één van de kabeltjes om er een schakelaartje tussen te plaatsen.
De led lijm je met secondenlijm vast in de top van de stift, je boort een gaatje voor het schakelaartje, schuift de batterijhouder in de stift en maakt het uiteinde terug dicht.

De plaats van het schakelaartje bepaal je best door de "pen" vast te nemen en te kijken waar je je wijsvinger op de pen plaatst. Daar hoort het gaatje...

2. De Wii-remote-controller

De Wiimote wordt via BlueTooth met een pc verbonden. Moderne laptops hebben BlueTooth. Beschikt je pc hier niet over, kan je dit oplossen door een USB-BlueTooth dongle te installeren (ongeveer 15 euro).
Je start de software en maakt verbinding met de Wiimote door eerst de knoppen (1) en (2) samen in te drukken. De Wiimote wordt door de software herkend en verbonden met je pc.

Zelf verving ik de batterijen door twee houten drevels van 1 cm dikte, klopte er aan één zijde (even voorboren) een nagel met platte kop in en soldeerde hieraan de kabels van een 3V netvoeding met een lange kabel. Meestal hebben beide draden een afzonderlijke kleur De zwarte draad is de - pool, de gekleurde draad is de + pool. Je steekt dit op de plaats van de batterijen. Je smelt met de soldeerbout een mooi gaatje in het batterijkapje waar je de draad door kan steken...

3. Noodzakelijke software

BlueTooth-software die reeds op je pc staat (hoort erbij indien er reeds bluetooth op je pc aanwezig is) of die bij de hardware geleverd was bij aankoop van een USB-bluetooth-dongle (stickje)

Calibratie-software: geeft 4 punten die je moet aanklikken vooraleer je aan het werk gaat.

4. Handige software

 1. Pointofix: digibordtool (Nederlands taalbestand: hier met uitleg over het plaatsen van het taalbestand in de "readme-file")

  pointofix-toolbar
  Dit geeft een verplaatsbare werkbalk op je scherm
  • je kiest een dikte
  • je kiest een kleur
  • je kiest een vrije teken/schrijflijn, gommen, een lijn, een pijl en rechthoekig of rond(ovaal) kader of een rechthoekig of rond(ovaal) gekleurd vlak, relatiepijl (dubbele pijl), tekstvak, vinkje of kruisje, selectie of vergrootglas
  • je kan inzoomen of uitzoomen
  • ongedaan maken (pijltje) of alles wissen (vuilbakje), printen, opslaan als jpg, kopiëren naar het klembord.

 

| Copyright ┬ę 2018 Lucien Hermans | All Rights Reserved |